Uvodnik

 

Polona Valič, Umanotera: Jasno sporočilo kljub temnim oblakom - z dobrim delom bomo nadaljevali

Konec avgusta se ne poslavljamo samo od izjemno vročega poletja, ampak tudi od izjemno produktivnega projekta mreže Plan B za Slovenijo. Zaključuje se namreč že četrti projekt Plan B za Slovenijo - mreža nevladnih organizacij za trajnostni razvoj. Po vzpostavitvi uspešnega in delujočega okvira delovanja mreže v preteklih letih (2009 – 2014) se je mreža v zadnjem projektu osredotočila na samo bistvo mreže, sodelovanje, ter s tem še dvignila že tako visoko raven v kakovosti delovanja.

 


 

 

Aktualno v Planu B

 

Zaživeli sta mreža in spletna stran Zagovornikov okolja

Zagovorniki okolja so nov način pravne podpore varstva okolja in prostora. To je pomemben korak na področju pravnega varstva okolja in prostora v naše skupno dobro, saj bo mreža zagotavljala pošteno in neodvisno pravno podporo reševanju problemov onesnaženja in ogrožanja okolja. Na Zagovornike okolja se lahko s svojimi primeri obrnete predvsem nevladne organizacije, civilne iniciative in lokalne pobude, in sicer z uporabo spletnega obrazca. Koordinator mreže Zagovornikov okolja je Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC. Več: http://www.planbzaslovenijo.si/84-news/novice/328-mreza-zagovorniki-okolja

  


 

 

Iz aktivnosti članic

 

Slovenija znižuje CO2 – sodelujte pri evidentiranju dobrih praks

Umanotera je začela s tretjim krogom projekta Slovenija znižuje CO2, ki je namenjen predstavitvam aktivnosti podjetij, občin, javnih institucij in drugih organizacij na področju blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. Ali v vaši organizaciji že izvajate takšne aktivnosti? Poznate takšno organizacijo v svojem okolju ali v tujini? Menite, da dobra praksa ustvarja tudi druge gospodarske, okoljske in socialne koristi in je zanimiva tudi za druge? Sporočite to s pomočjo spletnega obrazca, ki ga najdete na tej spletni povezavi. Evidentiranje dobrih praks poteka do 30. septembra 2015. Več: http://www.umanotera.org/novice/slovenija-znizuje-co2-sodelujte-pri-evidentiranju-dobrih-praks/

 

Letošnji dan ekološkega dolga je 13. avgust

Od 13. 8. 2015 dalje živimo na našem planetu za letos “na kredit”: obeležujemo t.i. dan ekološkega dolga. Gre za oceno dneva v posameznem letu, ko ekosisteme in vire črpamo oz. obremenjujemo bolj, kot je nosilna sposobnost planeta, kar vodi v njeno zmanjševanje in neravnovesje. Leta 2000 je bil dan ekološkega dolga oktobra, letos pa je že avgusta. Več: http://www.umanotera.org/novice/13-avgust-2015-je-letosnji-dan-ekoloskega-dolga/

 

S kolesom na vlak in brezplačno v korita

Med 18. in 26. julijem 2015 so na območju Triglavskega narodnega parka, natančneje v Bohinju in Zgornjem Posočju, potekali dnevi spodbujanja okolju prijazne mobilnosti pri obiskovanju tamkajšnje narave. V akciji, poimenovani S kolesom na vlak in brezplačno v korita, so bili vsi, ki so si za obisk izbrali privlačno kombinacijo vlaka po Bohinjski železnici in kolesa, nagrajeni z brezplačnim vstopom v Tolminska korita ali korita Mostnice. Akcijo so v okviru projekta PARKIRAJ&DOŽIVI NARAVO! izvedli TNP s partnerskimi organizacijami. Več:  http://www.ctrp-kranj.si/2015/08/v-bohinju-in-zgornjem-posocju-izvedli-akcijo-s-kolesom-na-vlak-in-brezplacno-v-korita-med-18-in-26-julijem-2015/

 

Analiza javnega poziva za mrežo svetovalnih pisarn Ensvet

Slovenski E-forum je v mesecu avgustu izvedel že dve delavnici, 4. 8. in 12. 8. 2015, na katerih je z zainteresiranimi analiziral javni poziv mreže svetovalnih pisarn ENSVET. Udeležili so se ga predstavniki Lokalnih energetskih agencij, ApE - Agencije za prestrukturiranje energetike, ZaEnSvet - Zavoda energetsko svetovanje in Energetske zadruge Celje.

 

Konferenca o krožnem gospodarstvu - priložnosti in izzvi

Ekologi brez meja in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije pripravljajo konferenco o krožnem gospodarstvu, ki bo 3. novembra 2015 potekala na Brdu pri Kranju. Odgovorila bo na dve ključni vprašanji za Slovenijo: bomo zgodbe krožnega gospodarstva soustvarjali ali zgolj opazovali; in če se odločimo za takšen prehod, kako ga bomo izvedli in kaj za to potrebujemo? Več: http://ebm.si/o/sl/component/content/article/80-novice/637-konferenca-o-kroznem-gospodarstvu-priloznosti-in-izzvi 

 


 

 

Pravni kotiček

Pripravil PiC

 

Zanimive odločitve informacijske pooblaščenke

Nedavno je Informacijska pooblaščenka na pritožbo okoljevarstvene civilne družbe izdala dve zanimivi odločbi, pomembni za naše nadaljnje delo. 

 

Zakonodajni monitor

Transparency International je vzpostavil spletno stran Zakonodajni monitor, ki omogoča spremljanje vpliva lobistov na sprejemanje zakonodaje in celoten postopek njegovega sprejema. Področje varstva okolja je korupcijsko zelo izpostavljeno, zato je novo orodje za spremljanje dobrodošlo.

 

Delovanje Slovenije v mreži IMPEL

IMPEL - European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law je neprofitno združenje organov odločevalcev na področju okolja v državah članicah EU in nekaterih drugih. Skozi projekte, ki jih vodi, si prizadeva za boljšo in bolj usklajeno implementacijo in izvajanje evropskega okoljskega prava in je dober pripomoček odločevalcem pri pridobivanju podatkov o dobrih praksah. Izsledki projektov pa so zanimivi tudi za širšo okoljvarstveno publiko.

 

Okoljska pravna klinika objavila dve študiji

Študentje Pravne fakultete v Ljubljani so v okviru letošnje okoljske pravne klinike, ki poteka pod mentorstvom Katedre za mednarodno pravo pri fakulteti, Inštituta za javno upravo in Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC izdelali dve študiji s predlogi ukrepov in jih posredovali pristojnim odločevalcem. Gre za: 

  • Analizo stanja varstva volka v Sloveniji 2014/2015 in 
  • Odgovornost države zagotavljati pravico do čiste pitne vode. 

Okoljski prostovoljci za zbiranje vzorcev

Adventurers and Scientists for Conservation išče prostovoljce po celem svetu za pomoč pri izvajanju določenih projektov. Prostovoljci zbirajo okoljske podatke, njihovi znanstveniki pa jih preučijo. Eden od projektov je preučevanje vsebnosti mikroplastike v slani in sladki vodi, prostovoljci pa zbirajo vodne vzorce. 

 

Javne objave

V nadaljevanju predstavljamo 3 javne objave.

 


 

 

Napovednik dogodkov

 

29. 8.: Oživel Pomjan – Praznik tradicije, kulinarike in ekologije

Turistično kulturno društvo Pomjan in Zavod Eko-Humanitatis v sodelovanju z ostalimi lokalnimi društvi in ekološkimi kmetijami prirejajo dogodek »Oživel Pomjan - Praznik tradicije, kulinarike in ekologije«. Poleg pohoda bo glavni poudarek praznika na tipičniih lokalnih pridelkih in jedeh. Vrata bodo odprle vaške kantine, kjer bodo na račun prišli predvsem ljubitelji tradicionalnih istrskih vinskih sort - refoška in malvazije. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše in zabavo do poznih ur. Več informacij na info@istraterra.com ali 068 618 649 oz.: http://www.istraterra.com/trije-dnevi-dozivetij-kulinarike-in-zgodb-istre/.

 

25. 9.: Srečanje z Evropsko komisijo, GD za okolje

V okviru priprave na redni sestanek o paketu kršitev EU okoljske zakonodaje se bo predstavnica Generalnega direktorata za okolje Evropske komisije, Maja Desgrées du Loû, srečala s predstavniki okoljskih nevladnih organizacij in civilne družbe. Srečanje bo 25.9.2015 ob 13. uri v Okoljskem centru na Trubarjevi 50 v Ljubljani. Na srečanju bodo na kratko predstavljene novosti pri delu tega direktorata, predvsem pa bo dana možnost odprtega pogovora o vprašanjih, povezanih z izvajanjem EU okoljske zakonodaje v Sloveniji. Predstavnica pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC bo predstavila tudi možnosti pravne podpore nevladnim organizacijam in civilnim iniciativam pri uveljavljanju pravic varstva okolja. Obvezne predhodne prijave na pic@pic.si.