Uvodnik

 

Že sama pot do cilja je magična


Pretenciozno bi bilo reči, da je nevladni sektor mnogo bolj drugačen kot ostali sektorji, a nekaj je zagotovo res. Če 365 dni delamo in zagovarjamo potrebo po trajnostnih praksah in skrbi za naše okolje ter podnebje, potem je jasno, da to poskušamo udejanjati tudi na osebni ravni. Praznični decembrski čas je verjetno edino najbolj reprezentativno obdobje, ko veliko naših organizacijskih ciljev, udejanjamo tudi na osebni ravni. Gre za čas, ki nas hočeš nočeš zanese v razmišljanja kako ga preživeti, kako razveseliti naše najbližje z manjšimi ali večjimi pozornostmi oz. kako danes, v času velike ekonomske stiske marsikaterega med nami, v tem magičnem času, na njihove obraze prinesti nasmešek in srečo.

 


 

Članice mreže Plan B o prihajajočih praznikih in obdarovanju

Tokratne novice bodo malo drugačne: za začetek vam predstavljamo poglede članic mreže na prihajajoče obdarovanje med prazniki.

 

Pravno-informacijski center: Domača peka in upcycling


Sodelavci Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC že nekaj let novoletno praznovanje kolektiva organiziramo tako, da imamo tega dne strateški kolegij, na katerem pregledamo opravljeno delo in potrdimo načrte za naprej, v popoldanskem času pa aktivnosti, s katerimi pridobivamo nove (nepravne) veščine. Tako smo že kuhali kaše, pekli kruh, letos pa bomo na Vodnikovi domačiji v Ljubljani pod vodstvom iz odpadnih materialov (upcycling) izdelali voščilnice in darila za naše partnerje. Seveda pa je naše delovno vzdušje vedno obogateno z domačimi kulinaričnimi prispevki.

 

KED Smetumet: Ko smeti postanejo darilo


Ker se v društvu Smetumet redno ukvarjamo z zavržki vseh vrst, ugotavljamo, da jih v prazničnem času ljudje proizvedejo največ. Sami zato iščemo alternative, ki jih nato aktivno, predvsem v praksi širimo med ljudi.

 

Ekologi brez meja: Nič več praholovcev


Misli nam že uhajajo proti decembru in z njim povezanimi prazničnimi dni ter seveda k darilom, ki si jih podarjamo ob teh priložnostih. Na srečo so minili časi, ko so ljudje brez premisleka kupovali darila in prepogosto celo takšna, s katerimi ni imel obdarovanec kaj početi. Čas je, da se začnemo tudi ob teh priložnostih obnašati bolj odgovorno – do sebe, do obdarovanca in do okolja.

 

Umanotera: Poletite v novo leto s Krilci

 

Okolju prijazno obdarovanje nam je vse bolj pomembno, predvsem v času božično–novoletnih obdarovanj. Kako pa z darilom hkrati izrazimo še sočutje in solidarnost? Odgovor so naša Krilca, darila s čarobno močjo.

 

 


 

Aktualno v Planu B za Slovenijo

 

Plan B v novi podobi. Iz principa.

 

Vse se spreminja, tudi mi se. Ne navznoter, tu ostajamo isti, neomajni. Nekoliko pa smo se spremenili navzven. Zato, ker želimo še bolj jasno pokazati, kdo smo in kam gremo. Organizacije, ki smo združene v mreži Plan B, usmerjene k istemu cilju, se bomo v bodoče 'podpisovale' z novo celostno grafično podobo.

 


 

 

Pravni kotiček

pripravlja Senka Vrbica

 

Začele so veljati spremembe Zakona o varstvu okolja

 

23.11.2013 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja – ZVO-1F, ki ga je Državni zbor po nujnem postopku sprejel dne 29.10.2013. V 96. členih nanizane spremembe v nekaterih delih pomembno spreminjajo zakon, kar je bilo predstavljeno že v zadnjih mrežnih novicah.

 

Energetski zakon v zakonodajnem postopku


Skupaj z Zakonom o varstvu okolja, ki je bil hitro sprejet po skrajšanem postopku, je v zakonodajno proceduro  Državnega zbora prispel tudi predlog Energetskega zakona. Glede tega je bila dne 15.11.2013 izvedena javna predstavitev mnenj v Državnem z boru v skladu s Poslovnikom DZ. Zakonodajno-pravna služba je 26.11.2013 podala svoje pripombe na besedilo zakona.

 

Pravna klinika bo letos raziskovala dolžnost države do zagotavljanja kvalitetnega zraka


Po uspešnem zaključku pilotne pravne klinike za študente Pravne fakultete v Ljubljani, ki se je v študijskem letu 2012/2013 ukvarjala s pravnim varstvom volka kot zaščitene živali, se letošnje leto z novo generacijo študentov nadaljuje delo na pravnem varstvu okolja. Študentje se bodo letos ukvarjali z vprašanjem dolžnosti države glede kvalitete zraka v Sloveniji, saj 72.člen Ustave RS določa pravico do zdravega življenjskega okolja, ki ga je dolžna zagotavljati država. Pravna klinika poteka v sodelovanju me Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij – PIC, Katedro za mednarodno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Inštitutom za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.


Tokrat ni pomembnejših objav predpisov ali javnih razgrnitev.