Ljubljana, 15. 4. 2022 - Mreža se je v odprtem pismu Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju MKGP) odzvala na nedavne izjave ministra za kmetijstvo, dr. Jožeta Podgorška, in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter na delovanje MKGP v Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo glede prilagajanja ukrepov v kmetijstvu v povezavi s prehranskimi obeti v luči vojne v Ukrajini. Zaradi teh razmer naj bi bilo potrebno znižati okoljske ter zdravstvene standarde in omejitve ter celo omiliti ukrepe in cilje Evropskega zelenega dogovora.

 

V Mreži menimo, da so prizadevanja za take spremembe nedopustna, saj povečujejo tveganja za poslabšanje že tako kritičnih podnebno-okoljskih obetov in odvisnost od uvoženih surovin ter s tem resno ogrožajo dolgoročno prehransko varnost v Sloveniji. Prav tako smo prepričani, da je v času prilagajanja slovenskega kmetijstva na novonastale razmere namesto rahljanja zelenih zavez potrebno še dodatno pospešiti prehod na trajnostne kmetijske prakse.

 

V pismu smo pristojno ministrstvo pozvali, da se nemudoma preneha s sodelovanjem v lobiranju pri organih EU glede rahljanja ukrepov in ciljev v okviru Evropskega zelenega dogovora.

 

Do odprtega pisma lahko dostopate preko sledeče povezave >>>