Ljubljana, 3. junij 2021 - Pred poletnimi počitnicami v vaše e-nabiralnike* prihaja že 12. Podnebni novičnik vsebinskih mrež. 

 

Novičnik poleg običajnih obvestil o mrežnih aktivnostih Mreže za prostor in mreže Plan B za Slovenijo prinaša novice o dejavnostih članic obeh vsebinskih mrež s področja okolja in prostora ter seveda obilico vabil na barvite dogodke v prihajajočih tednih in mesecih. 

 

Uvodnik je tokrat zapisala Senka Šifkovič Vrbica iz IPOP, v njem pa govori o predlogu novega Zakona o urejanju prostora in Gradbenega zakona na vladi, ki nadalje rahljata varovala. 

 

"Izzivi, s katerimi se kot širša človeška in lokalna skupnost srečujemo, terjajo angažiranje prav vseh virov v skupno dobro – za obnovo narave, blaženje podnebnih sprememb in skupno prilagoditev na učinke vse intenzivnejših posledic porušenih naravnih sistemov. Prostor, s katerim upravljamo, je eden izmed teh virov, lastnina tega prostora pa se mora v polni meri udejanjiti v svoji ekološki in socialni funkciji. Trajnostno urejanje prostora je zaradi svojih dolgoročnih učinkov tako eden ključnih mehanizmov za soočanje s temi izzivi, ki se mora načrtovati in izvesti vse od strateške ravni načrtovanja do konkretnega gradbenega dovoljenja."

 

Uvodnik in ostale novice si lahko preberete na tej povezavi

 

*V primeru, da ste naročeni na mesečne e-novice mreže Plan B za Slovenijo. Če še niste naročniki, bi pa to želeli postati, se prijavite na tej povezavi