V torek, 30. marca, je v Državnem svetu potekal 5. razvojni forum v okviru Plana B za Slovenijo z naslovom Trajnostni razvoj: med realnostjo, nerazumevanjem in vizijo.

 

Uvodni nagovor je imel predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič, nato pa so sledili uvodničarji s svojimi prispevki: dr. Dušan Plut s Filozofske fakultete, Jernej Stritih, direktor Službe Vlade RS za podnebne spremembe, dr. Drago Kos s Fakultete za družbene vede, mag. Violeta Bulc, direktorica podjeta Vibacom in dr. Marko Debeljak z Instituta Jožefa Stefana.


Vabimo vas, da si preberete razpravo dr. Dušana Pluta z naslovom Trajnostni razvoj med mavrico teorij in skromno prakso.

 

Predstavitve sodelujočih na forumu:

- mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta: Uvodni nagovor

- dr. Dušan Plut, Filozofska fakulteta UL: Trajnostni razvoj med mavrico teorij in skromno prakso

- Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe: Trajnostni razvoj v nacionalnih politikah: od velikih pričakovanj do politične realnosti

- dr. Drago Kos, Fakulteta za družbene vede UL: Trajnostni razvoj kot zadnja "velika družbena ideja"?

- mag. Violeta Bulc, direktorica podjetja Vibacom: Trajnostni razvoj - od izziva k priložnosti

- dr. Marko Debeljak, Institut Jožef Stefan: Koncept trajnosti pri gospodarjenju z naravnimi obnovljivimi viri: "Različne poti do istega cilja: slovenski gozd"

 

Na spletni strani Državnega sveta je objavljeno poročilo o dogodku, prav tam pa je objavljen tudi posnetek celotnega foruma.

 

Forum je spremljala tudi televizijska hiša GeaTV, prispevek bo objavljen v okviru oddaje Ekomagazin, ki bo na sporedu 9. aprila. Arhiv oddaje Ekomagazin je dostopen na njihovi spletni strani.

 

Udeleženci razvojnega foruma so evidentirali primere v Sloveniji, kjer je družbi uspel preskok v miselnosti ter prispevali konkretne predloge za ukrepe politike pri uveljavljanju trajnostnega razvoja.

 

Uporabne povezave:

 

- Berilo o trajnosti

- Matjaž Mulej: Stop causing humankind's suicide, please!